KKV Hitelprogram

Ismét elindulnak a 0%-os hitelprogramok

A vissza nem térítendő támogatások mellett nagy az érdeklődés a mikro- és kisvállalkozások között a 0%-os hitelprogramok iránt.

Káposztás János, 2018. május 4.

Kevesen tudják, de ezek a programok is tartalmaznak nem csekély összegű vissza nem térítendő támogatást, csak nem egyszeri, nagy összegű kifizetésként (mint a pályázatoknál), hanem jelentős kamattámogatást foglalnak magukban. 

Szinte bármire fordíthatók: a klasszikus eszközbeszerzésen és telephelyépítésen túl haszongépjármű és forgóeszköz beszerzését, továbbá ingatlan vásárlását is meg lehet belőle valósítani (igaz, az utóbbit csak a teljes projektköltség 10%-áig).

Használt és új eszközök beszerzését is támogatja. Új eszközberuházás esetén a finanszírozás 90% (10% önerő szükséges hozzá), használt esetén 80%, 20% önerővel. A futamidő maximálisan 15 év lehet, vagy az amortizáció ideje.     

Jelenleg két aktuális hitelprogram működik:
1. Ginop-8.8.1-17. Két fajta vállalkozást támogat: társadalmi célú vállalkozásokat és indulókat. Az előbbiek közé tartoznak az alapítványok, egyesületek, nonprofit kft.-k és a szociális szövetkezetek. Jelenleg is nyitva van, folyamatosan pályázható.
2. Minden tevékenységű kkv-t támogat, kivéve mezőgazdasági profilú vállalkozásokat. Jelenleg felfüggesztett a státusza, hamarosan várható az újranyitása.

Emellett továbbiak bevezetését tervezik.