Pályázat termelőknek napelemre

Tisztelt Pályázatíró!

Termelés-beruházáson csak a termeléssel kapcsolatos eszközbeszerzés pályázható, és az ehhez kapcsolódó telephelyfejlesztés?

Önök szerint napelem beszerzés és telepítés is beépíthető a projektbe, azért, mert a napelem látná el energiával a gép működését?

Beépíthető napelem a pályázatba.

Tisztelt Pályázó!

Igen, az új termelő eszköz működtetéséhez szükséges infrastrukturális és ingatlanberuházás elszámolható. Ha a gép működéséhez napenergiát is felhasználnának, tehát kapcsolódna a géphez az infrastruktúra-fejlesztés, akkor a napelemek telepítési költsége valószínűleg támogatható lesz. (A pályázat nyitásakor egy állásfoglalás-kéréssel ezt meg tudjuk erősíteni, de véleményem szerint elszámolható.)

Ilyen beruházásnál szükség van tételes lebontású építési költségvetésre (anyag és munkadíjjal), a napelemekre tehát építési költségvetést kellene adni, nem szimpla eszköz-árajánlatot. Emellett az építési tervdokumentációra (tervrajzok + műszaki leírás) is szükség van. Ha engedélymentes az építési tevékenység, akkor csak nyilatkozni kell erről, de ha engedélyköteles, akkor építési engedélyt is be kell csatolni.