Napelem telepítés pályázat, almérő kérdésköre

Tisztelt Pályázatíró Iroda!

Ha 3 cég egyben kap villanyszámlát (az ingatlan tulajdonosa) és almérők alapján fizetnek a tulajdonos felé, az egyikük cég tud napelemen indulni?

Válasz:

Almérőről így rendelkezik a felhívás:

Amennyiben a fejlesztést megelőzően a fejlesztendő épület/épületcsoport vagy épületrész nem rendelkezik a projekt szempontjából releváns önálló energetikai mennyiség mérővel vagy almérővel, annak beszerelése és üzembevétele a projekt fizikai befejezéséig kötelező.

Ez alapján, ha van almérő, akkor már lehetséges az indulás, mert van önálló energetikai mennyiség mérő, almérő az érintett épületre vonatkozóan.

Tudni kell pontosan az érintett épület villamos energia igényét, mert nem támogathatóak azok a projektek, melyeknél a megújuló energia hasznosításával villamos energiát termelő rendszer által éves szinten megtermelhető villamos energia mennyisége meghaladja az érintett épület/épületcsoport – beleértve az érintett épület(ek)ben működő termelési eszközök – a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éves időtartamra vonatkozó áramszámlák alapján igazolható éves villamosenergia-igényét.

Rendelkezni kell tehát áramszámlával, mert csak olyan épület korszerűsítéséhez nyújtható támogatás, melyek a támogatási kérelem benyújtását megelőző 1 év időtartamban használatban álltak. A használatot a támogatási kérelem benyújtását megelőző 1 év fogyasztást mutató áramszámláival (havi elszámoló számlák, vagy havi részszámlák és éves elszámoló számla) szükséges igazolni.

A záró kifizetési igényléshez kell benyújtani az Ad-vesz mérőóra meglétét igazoló mérőhelyi adatlapot. A fenntartásra vonatkozóan pedig annyit ír még a kiírás, hogy Az energiaszolgáltató által szaldó elszámolásról kiállított áramszámlákat a projekt fenntartási jelentések mellékleteként szükséges benyújtani.