×

Figyelmeztető üzenet

This form is improperly configured. Contact the administrator.
Energetika pályázat 2022, 2023

Így pályázhatnak okosan a kkv-k energetikai korszerűsítésre 2022-ben

Jönnek az energetika pályázatok cégeknek. A pályázat megnyitása előtt fontos tényezőket kell szem előtt tartani!

MATERal Csoport, 2022. október 17.

Hamarosan jönnek az energetika pályázatok cégeknek. A pályázat megnyitása előtt három fontos tényezőt kell szem előtt tartani:

  • előre kell gondolkodni
  • alaposan fel kell készülni
  • gyorsnak kell lenni.

Bárki, aki utánaszámolt már valaha, tudja, hogy pályázatok nélkül is megéri megújuló energia beruházásra fordítani tőkénket, mert megtérülése kiszámítható és gyors. A szaldó elszámolás kivezetésével ugyan veszít vonzerejéből a beruházás, ám ezentúl beemelik az elszámolható költségek közé az energiatároló/akkumulátor beszerzését. 

Ráadásul a mostani zaklatott időkben (Covid, infláció, háború) az energetikai korszerűsítés hozama sokszorosan felgyorsul, ezért kézenfekvő, sőt, szükségszerű az épületeket fejleszteni.
Annak a vállalkozásnak, amely pályázat igénybevételével fejlesztené épületét/épületeit, nem sokáig kell várnia, mert az EU-s pályázatok közül az elsők között fog megjelenni az energetikai korszerűsítés. Miért az elsők között, és hogy valójában lesz-e EU-s pályázat? Ha választ akar kapni a kérdésre, érdemes elolvasnia ezt a cikket.

50%-os támogatás, vagy még több?

A tudatosabb cégek már tervezik, terveztetik energetikai beruházásukat. Nem kérdés, hogy lesznek Eu-s energetikai pályázatok. Ezek megjelenése év vége felé várható. Az előző 7 éves költségvetési ciklusban jellemzően 50%-os vissza nem térítendő támogatással volt elérhető a pályázat, azonban számítani lehet magasabb intenzitású kiírásra is, mert a következő években kulcsfontosságú lesz hazánknak az energiafüggetlenség. Ennek érdekében önteni fogják a piacra az uniós forrásokat, hogy felpörgessék az átállást.

Mi az első lépés?

Annak aki pályázni szeretne, az első lépés az energetikai tanúsítvány elkészíttetése kell hogy legyen. Enélkül nem lehet pályázni, hiszen ez az egyik alapvető dokumentációja a pályázatnak!

Az energetikai tanúsítvány mondja ki, hogy az épületen milyen korszerűsítést kell végrehajtani/teljesíteni ahhoz, hogy a pályázatokban előírt minimum energia-megtakarítást elérje az épület. De ennél tovább is megy: az energetikai tanúsítvány összeköti a projekttervet a kivitelezéssel. Nem csak a szükséges feltételeket tartalmazza, hanem optimális kivitelezési javaslatokat is megfogalmaz (szigetelés, nyílászáró-csere kivitelezése, hőszivattyú, akkumulátoros tárolóegység beszerzése stb.).

A kivitelező mielőbbi megkeresése

A piac rendkívül leterhelt, nem ritka, hogy 1 éven belül nem vállalnak új projektet a kivitelezők. Ezért kell mielőbb felvenni a kapcsolatot velük. A kivitelező helyszíni bejárással, majd az energetikai tanúsítvány és az előzetes elképzelések figyelembevételével javasol egy konkrét megvalósítási tervet. Ha  a pályázó ezt elfogadja, akkor következő lépésként az építési tervdokumentációt kell elkészíttetni, mely tartalmazza a tervrajzokat (vázlatos helyszínrajz, alaprajz, homlokzati rajz, vázrajz, csőtervek, stb.), valamint az építészeti és technológiai műszaki leírást. Amikor ez megvan, akkor elkészül a konkrét árajánlat - ezzel lehet majd pályázni. Az itt felvázolt folyamat lezajlása sok időt, akár hónapokat vehet igénybe.

És akkor jön a feketeleves

Ha mindezzel nincs felkészülve a pályázni szándékozó vállalkozás, nagy valószínűséggel nem fog tudni pályázni, mert az első kiírások várhatóan 1-2 napig lesznek nyitva! Az a cég, amely nem készült fel idejében, ebben a rövid időablakban nem fogja tudni benyújtani pályázatát.

Megbízható energetikus és kivitelező ajánlásában keresse munkatársainkat.