×

Figyelmeztető üzenet

This form is improperly configured. Contact the administrator.
Pályázatok 2023

Vajon lesznek pályázatok 2022-ben, 2023-ban?

Régóta nincsenek pályázati lehetőségek magyar vállalkozások számára.
Sokan szkeptikusak a jövőt illetően, joggal teszik fel a kérdést: 
Vajon lesznek pályázatok 2022-ben, 2023-ban?
A rövid válasz: igen. 

MATERal Csoport, 2022. október 5.

Az utolsó uniós pályázatot, a Magyar Falu Programot május 16-án felfüggesztették, azóta érdemi pályázat nem volt kiírva magyar kkv-k számára.

Sokan szkeptikusak a jövőt illetően, joggal teszik fel a kérdést: 
Vajon lesznek pályázatok 2022-ben, 2023-ban?
A rövid válasz: igen. 

Miért?

Mert az Európai Uniónak és Magyarországnak is érdekében áll, hogy hazánk megkapja a forrásokat. 

Bővebben: Magyarországnak eredendően járnak az EU-s források, a felzárkóztatási programok és az EU-s szerződések értelmében. 

Az Európai Unió jelenleg a hazánknak járó, vissza nem térítendő támogatások teljes összegének 1/3-át kívánja visszatartani jogállamisági aggályok miatt, adott esetben ezt az összeget - vagy ennek egy részét - el is vonná. Ez azt jelenti, hogy Magyarország egyelőre a hétéves költségvetés 2/3-át fogja megkapni, azt viszont megkapja.

A fentieken kívül optimizmusra ad okot az a tény, hogy a hazánk ellen/érdekében folytatott jogállamisági eljárás végére hamarosan pont kerül, és minden bizonnyal pozitívan zárul az egyeztetési szakasz. Erre abból következtethetünk, hogy a Magyar Parlament az elmúlt hét során több olyan törvényjavaslatot fogadott el (közbeszerzési törvény módosítása, korrupció-ellenes hivatal felállítása stb.), melyek kizárólag az EU-s észrevételek/vádak hatására születtek meg és kerültek elfogadásra. Az EU kér, mi pedig (hosszú idő után, végre) teljesítjük a kérést - így lehetne összefoglalni a jelen helyzetet. Ha ez így is marad, akkor a maradék 1/3 forrás összegét is hiánytalanul folyósítani fogják. 

Milyen pályázatok várhatók a gazdaságban?

A következő hétéves költségvetési ciklusban (2021-2027) lesznek olyan fejlesztési területek, melyeket az Európai Unió és Magyarország egyaránt fontosnak tart. 

A témákat nem feltétlenül a politikusok vagy a szakemberek adják, hanem a körülöttünk lévő világ/természet változása: élelmezés, infláció, aszály, háború. Ezekből a témákból következnek a fejlesztési irányok: 

élelmiszeripar fejlesztése (állattartás, növénytermesztés, élelmiszer-feldolgozás), (mikro-, kis-, és közép) vállalkozások technológiai fejlesztése, öntözéstechnológia fejlesztése, energetikai fejlesztések támogatása.

Nézzük őket bővebben:

Élelmiszeripar fejlesztése 2022-2023

Az előző pályázati ciklusban is voltak élelmiszeripari pályázatok, hasonlók várhatók a jövőben is azzal a valószínűsíthető eltéréssel, hogy a támogatási intenzitás nőni fog. Hazánk élelmiszer-ellátása nemzetstratégiai ügy, kiemelt fontosságú lesz a következő évtized(ek)ben.  

Vállalkozások technológiai fejlesztése 2022-2023

A következő éveket a digitalizáció és az "okosodás" fogja meghatározni. A kormány az elmúlt évtizedben a vállalkozás-fejlesztési pályázatokban előtérbe helyezte a gyártó/feldolgozó, azaz ipari cégeket, sőt, voltak olyan pályázatok, melyeket csak ezek a cégek érhettek el. A következő években számos pályázatra lehet számítani, amelyek az ipar fejlesztését célozzák okos-technológiák, digitális jelenlét és automatizáció révén. 

Energetikai fejlesztések

Az elmúlt évtizedben is fontos fejlesztési irány volt. Szigetelésre, megújuló energia hasznosításra, fűtéskorszerűsítésre, nyílászáró-cserére lehetett pályázni 2017-től szinte minden évben. Ahogy az élelmiszeripari pályázatok esetén, itt is eszkalálódásra, azaz még több pályázatra, még nagyobb támogatással lehet számítani. 

Öntözéstechnológia-fejlesztése

Önmagáért beszél egy ilyen aszályos nyár után. Főként a növénytermesztők lesznek érintettek: vízmegtartásra, tározók építésére, csatornaépítésre, vízvisszatartó létesítmények építésére, vízkivételi művek létesítésére lehet majd pályázni. 

Továbbá munkahelyteremtő pályázatok is várhatók szép számmal főként a gazdaság élénkítése végett. Jellemzően eszközbeszerzéssel, telephelyfejlesztéssel lesznek kombinálva, de várható olyan is, mely önmagában a bér és járulékait támogatja.