×

Figyelmeztető üzenet

This form is improperly configured. Contact the administrator.
Pályázat autóra

Ezekre szeretnek pályázni a magyarok!

Magyarország pályázat-nagyhatalom. Eu-s csatlakozásunk óta Uniós pénzekből finanszírozzuk az állami beruházások, a civil szféra és a kkv-szektor jelentős részét (nem beszélve a magánszektor energetikai korszerűsítéséről: házfelújítás, panelprogram stb.). 

MATERal Csoport, 2022. december 13.

A következő pályázati ciklusban is 14 ezer milliárd forintot várunk az Uniótól, mely kiegészülhet a helyreállítási alappal, még mintegy 5 ezer milliárd forinttal. Tehát 2027-ig közel 20 000 000 000 000 milliárd forint érkezik pályázatok formájában hazánkba.

Nézzük meg, hogy a magyarországi vállalkozások mire szeretnek pályázni leginkább*. 

A toplista:

No. 1. Autó 

Az abszolút favorit - az abszolút kakukktojás.

A pályázatok történetében a legmakacsabb kedves fixa idea: az autó. Mindig van olyan üzleti terv, mindig lesz olyan vállalkozói stratégia, melyben komoly indoklással van bizonyítva, miért elengedhetetlen autó vásárlása a cég életében és miért érdemes azt finanszíroznia az EU-nak.  

Ennek ellenére autóra nem lehet, nem lehetett és nem is lesz lehetőség pályázni.    

No. 2. Földmunkagépek - építőipari gépek, szerszámok - eszközbeszerzés

Az eszközbeszerzés viszonylag egyszerűen pályázható, nem annyira jár sok "papírral", mint egy telephelyépítés vagy telephely korszerűsítés (a pályázatot meg lehet úszni terveztetés, engedélyeztetés nélkül), vélhetően ezért a legnépszerűbb pályázati cél Magyarországon. 

A pályázati indulók között legtöbben az építőipari cégek vannak; körükben a földmunkagép  (a másik nagy favorit az állványzat - ide link állványzat témában honlapról) hódít leginkább.  

A magyar kormány 2010 óta kategorikusan képviseli azt a gazdasági elvet, hogy ha az építőipar rendben van (értsd: jól megy neki), akkor minden rendben van. Ez az elv tükröződik ebben a pontban is.

No. 3. Ingatlan építés

Méltán a telephelyfejlesztés, azon belül is az ingatlan építése az egyik legfőbb pályázati cél vállalkozói körökben. Az ingatlan nemcsak megteremti a helyszínt a vállalkozás tevékenységének folytatásához, de értékét őrző tőkét is bevon a vállalkozásba. Gyakori cél az acélcsarnok - gyár, raktár, iroda stb. - kivitelezése, de a szolgáltatói szektor is szívesen vesz részt, invesztál önerőt (30-50% mértékig) egy-egy ingatlan (orvosi-fogorvosi rendelő, szálloda, panzió és a többi) építésébe.

No. 4. Munkahelyteremtés

Mióta hazánk munkaerőhiánnyal küszködik megnőtt az ázsiója a munkahelyteremtő pályázatoknak. Általában bér és járulékaira lehet pályázni, de gyakran előfordul, hogy kiegészítő elemként eszközbeszerzére is lehet pályázni. Vállalkozások kedvencévé, a top 3-ba azért kerülhetett be, mert magas támogatási intenzitással lehet rá pályázni, nem ritka a 100% vissza nem térítendő támogatás sem. 

No. 5. Elektromos autó beszerzés

Közhelyszámba megy, hogy az elektromos autóké a jövő. Ez a pont önmagáért beszél, bár látszólag ellentmond az első helyezettnek.

Lehet pályázni autóra, bár klasszikus, kkv-knak szóló pályázatokban nem elérhető cél, de magánszemélyként, illetve speciális tevékenységet folytatva (pl. személyszállítás) pályázható, általában évente egyszer-kétszer. A támogatási intenzitása sajnos nem éri a klasszikus pályázatokét. Maximum 2,5 M forintot lehet elhozni állami támogatásként, ami jobb esetben maximum a teljes vételár 20%-a. 

* Az összeállítást az alábbi adatok alapján készítettük:
- Adott pályázati téma megjelenési gyakorisága a palyazat.gov.hu oldalon.
- Adott pályázat büdzséjének kimerülési gyorsasága, ami a kelendőségére mutat rá.
- Jól mutatja egy pályázat népszerűségét, hogy hányan pályáznak rá. Forrás: palyazat.gov.hu
- Saját tapasztalat.