×

Figyelmeztető üzenet

This form is improperly configured. Contact the administrator.
Pályázati tőke

Néhány szó a pályázattal szerzett tőkéről

Az európai uniós vissza nem térítendő támogatással érkező tőke évekig, évtizedekig meghatározza a vállalkozás sorsát.

MATERal Csoport, 2022. november 12.

A tőke vagy közvetlenül, aktívan vesz részt a vállalkozás mindennapjaiban, aktív jövedelmet termelve, vagy közvetetten, így passzív jövedelmet termel, teremt.

Tőke, mint aktív jövedelem

Az európai uniós pályázattal elnyert tőke általában aktív jövedelmet, profitot termel, mert leggyakrabban eszköz (műszer, berendezés, szerszám, gyártó-, feldolgozó gép stb.) formájában tárgyiasul. Ezek az eszközök aktívan részt vesznek a cégek életében és innoválják azt.

A tőke aktív tárgyiasulásának egy másik megjelenése, egyben a "passzív tőke" megvalósulása is: a vállalkozás tulajdonában lévő ingatlan (székhely, telephely, fióktelep) építése, korszerűsítése. Ez egyrészt aktív, mert a vállalkozás ott folytatja tevékenységét, másrészt passzív, mert értékét őrzi, s mint ingatlan, időtálló - 10-20 év múlva is birtokában leszünk.

Az aktív tőkének amortizációja van, mely lehet nagyobb (gép, szerszám esetében akár 100%), vagy kisebb (értékéből vesztő, de azt soha el nem vesztő: az ingatlan, mely állagából, korszerű voltából - azaz piaci értékéből - veszít ugyan, de a tőke nagy része megmarad).

Tőke, mint passzív jövedelem

Az aktív pályázati tőke mellett lehetnek olyan pályázati célok, melyek passzívan viselkednek. Ezek olyan gazdasági tőketípusok, melyek nem igényelnek idő/erő/energia/figyelem ráfordítást, vagy csak nagyon keveset. Egyszóval nem velük/bennük folytatja a vállalkozás a jövedelemtermelést, nem közvetlenül vesznek részt a mindennapi tevékenységben.

Nézzünk néhány példát erre:

Erdőtelepítés

Gazdasági perspektíváján túl a környezetünkkel is jót teszünk, ha erdőt telepítünk, ezzel együtt olyan tőketípusra is szert teszünk, mely nem viszi el erőnket, energiánkat nap mint nap, kvázi "üzemanyag" nélkül működik. Az Európai Unió komoly összegeket szán Európa újraerdősítésére, s ez a hazai pályázati célok között is szerepel. Nem csak a telepítés költségeire, de 12 évig a fenntartásra is lehet pályázni. Ezen felül a kieső jövedelmet is megtérítik: évente mintegy 500 euró jár a kárpótlásra.

Megújuló energia

A megújuló energiát lehet fordítani saját felhasználásra és energiatermelésre is. Az utóbbi klasszikus "passzív" tőketípus. Ez esetben a megtermelt energiát ab ovo eladásra szánják. Az energiatermelés megvalósulhat napelemfarm formájában, geotermikus energia, szélerőmű vagy akár termálvíz hasznosításában.

Ingatlanépítés

A pályázó vállalkozás befektetési céllal is építhet ingatlant. Habár a pályázatok alapvető kritériuma, hogy a beruházás tárgyának közvetlenül részt kell vennie a vállalkozás tevékenységében, ez a kikötés 3 évig kötelezi a pályázót e kritérium fenntartására. A harmadik évet követően a vállalkozás szabadon dönthet ingatlana sorsa felől.

Okos-dolgok (Smart-things)

Az előttünk álló néhány évtizedet az IT berkein belül egészen biztosan az okos megoldások fogják uralni. Ezek egyik alapvető hívó szava az automatizáció. Minden olyan szoftver, hardver, amely automatizál egy tevékenységet, passzív jövedelmet termelő tőkeként is tárgyiasulhat.

Lássunk erre egy példát: a következő évtized nagy slágere az elektromos autó lesz. Ennek infrastruktúrája még gyerekcipőben jár, ezért az elektromosautó-töltőállomás jó befektetésnek tűnik. Ahogy az elektromos autók száma nő és nőni fog, úgy lesznek egyre többen azok a vállalkozók, akik portfóliójukba beillesztik töltőállomás kiépítését, üzemeltetését. Lévén teljesen automatizált rendszer, passzív tőkeként működik.