×

Figyelmeztető üzenet

This form is improperly configured. Contact the administrator.
Összeférhetetlenség bejelentése pályázatoknál

A tisztulás útján: pályázatokat érintő visszaélések bejelentése

Amennyiben valaki, legyen az bárki, érzékelhető összeférhetetlenséget, visszaélést, korrupciót gyanít eu-s pályázatok kapcsán, anonim módon bejelentheti azt egy adatlap segítségével. 

MATERal Csoport, 2022. november 15.

Bejelentés helye: palyazat.gov.hu

Felső menüsorban:

Átláthatóság, közérdekű bejelentések >>> Közérdekű bejelentések - Összeférhetetlenség

Szintén mától változott a büntetőeljárási törvény, erről érdemes átolvasni ezt a cikket: Ezentúl bárki felléphet a közpénzek védelme érdekében

A bejelentést a Miniszterelnökségen létrehozott Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság vizsgálja ki.

Mi is az összeférhetetlenség?

A költségvetés végrehajtásában és irányításában – beleértve az ezt előkészítő tevékenységeket is –, ellenőrzésében vagy kontrolljában érintett pénzügyi szereplők és egyéb személyek* nem járhatnak el oly módon, hogy saját érdekeik ütközzenek az Unió érdekeivel. Összeférhetetlenséget okozó aktusok többek között az alábbi formában jelentkezhetnek:
a) indokolatlan közvetlen vagy közvetett előnyök nyújtása saját részre, illetve harmadik személynek;
b) olyan jogok, illetve előnyök nyújtásának visszautasítása, amelyre a kedvezményezett jogosult;
c) megengedhetetlen, illetve visszaélésszerű intézkedések végrehajtása vagy szükséges intézkedések végrehajtásának elmulasztása.

* Kik lehetnek a pénzügyi szereplők és egyéb személyek? Az összeférhetetlenség hatálya kiterjed valamennyi irányítási módra az uniós költségvetés végrehajtásában, így az előkészítő jogi aktusok és ellenőrzések elvégzésében, és az ellenőrzésben részt vevő valamennyi szereplőre, beleértve a nemzeti hatóságokat is. Ők lehetnek kormánytagok, uniós forrásokat kezelő ügynökség, szerv, hivatal vezetői,  az uniós források végrehajtásának ellenőrzéséért felelős kifizető ügynökség/igazoló hatóság/ellenőrző hatóság/ bizottsági szolgálat alkalmazottja (vagy olyan személy/szervezet, akihez tevékenységet szerveztek ki).

A teljes dokumentum ezen a linken érhető el.