×

Figyelmeztető üzenet

This form is improperly configured. Contact the administrator.
Munkahelyteremtés

Út a munkaerőpiacra - munkahelyteremtés 2016

Vállalkozások számára nyílt munkahelyteremtési lehetőség az alábbi paraméterekkel:

Geldmárk András, 2016. április 20.

Vállalkozások számára nyílt munkahelyteremtési lehetőség az alábbi paraméterekkel:

A munkaadók a munkaerő-piaci programban az állami foglalkoztatási szervként eljáró kerületi hivatal foglalkoztatási osztályához benyújtott kérelem alapján részesülhetnek támogatásban, ha programrésztvevő álláskereső foglalkoztatását vállalják munkaviszony keretében, teljes munkaidőben, vagy legalább a napi 4 órát elérő részmunkaidőben.

A bérköltség támogatás igénybevételével egyidejűleg ugyanazon személy foglalkoztatására tekintettel az adókedvezményekre való jogosultságok is érvényesíthetőek (például Rehabilitációs kártya, a Munkahelyvédelmi Akcióterv által biztosított adókedvezmény).

A projektben három féle konstrukcióban nyújtható bérköltség támogatás (programkonstrukciós szempontból mindhárom csak nyilvántartott álláskeresők esetén):

„Legfeljebb 90 nap 100%” de minimis konstrukció:

E bérköltség támogatás munkatapasztalat-szerzés céljából nyújtható a munkaerő-piaci programban, legfeljebb 90 napra (a foglalkoztatási jogviszony természetesen ezen túlterjedhet), kivéve az 1. (nem kiemelt csoportba tartozó) és 7. (közfoglalkoztatásból versenyszférába kilépő) célcsoport mentén bevont résztvevők kapcsán. A támogatás mértéke a munkabér és az azt terhelő szociális hozzájárulási adó legfeljebb 100%-a lehet. Célja egyrészt oldani a munkáltatók előítéleteit (a munkavállaló munkavégző képességének, munkabírásának megismertetése által), másrészt, hogy a résztvevők önmaguk is meggyőződjenek arról, hogy alkalmasak a képzettségük, a képességeik, a korábbi szakmai tapasztalataik alapján a valós munkafeltételek között zajló munkavégzésre. 

Szükséges, hogy a munkavállaló felvétele a kérelem benyújtását megelőző 6 havi átlagos statisztikai létszámhoz viszonyítva a munkavállalói létszám nettó növekedését eredményezze. 

A munkaadónak vállalnia kell – annak érdekében, hogy a felek számára lehetőleg a teljes időszak rendelkezésére álljon a tapasztalatok megszerzésére –, hogy próbaidőt nem köt ki, valamint hogy a foglalkoztatási kötelezettség alatt közös megegyezéssel nem szünteti meg a résztvevő munkaviszonyát, illetve hogy a foglalkoztatási kötelezettség alatt a munkaadó működésével összefüggő okból történő felmondással nem szünteti meg a résztvevő, illetve a vele azonos vagy hasonló munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkaviszonyát.

A „legfeljebb” jelző azt jelenti, hogy 90 napnál kevesebb időtartamra is megállapítható a támogatás, azonban szükséges arra törekedni, hogy rövidebb formában csupán a munkaerő-piaci program záró dátuma felé beszűkülő programidőben alkalmazza az állami foglalkoztatási szerv.
 

„Legfeljebb 8+4 havi 70%” de minimis konstrukció:

E bérköltség támogatás csak nyilvántartott álláskereső programrésztvevők érdekében nyújtható, s esetükben is csak akkor, ha nem nyújtható a csoportmentességi szabályok szerinti, hasonlóan legfeljebb 8+4 havi 70%-os foglalkoztatás bővítését szolgáló támogatási konstrukció. Az alábbi konstrukcióban lehetséges nyújtani, lehetőleg a maximális támogatási időtartamot célozva, s természetesen olyan hatósági szerződéssel, amely a teljes (legfeljebb) 8+4=12 hónapra állapít meg kötelezettségeket:

A támogatás folyósítási időtartama legfeljebb 8 hónap lehet, további 4 hónapos támogatás nélküli továbbfoglalkoztatási kötelezettség előírása mellett. (Amennyiben a támogatás nem 8+4=12 hónapra kerül megállapításra, akkor minden elemét arányosan csökkenteni kell.)

A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bér és szociális hozzájárulási adó legfeljebb 70%-a. 
 

„Legfeljebb 8+4 havi 100%” de minimis konstrukció:

E bérköltség támogatás kizárólag a 3. (alacsony iskolázottságú), a 6. (50 év feletti nyilvántartott álláskeresők) és a 7. (közfoglalkoztatásból versenyszférába kilépő) célcsoportok mentén bevont programrésztvevők érdekében nyújtható, az alábbiak szerinti konstrukcióban, lehetőleg a maximális támogatási mértéket és időtartamot célozva, s természetesen olyan hatósági szerződéssel, amely a teljes (legfeljebb) 8+4=12 hónapra állapít meg kötelezettségeket:

A támogatás folyósítási időtartama legfeljebb 8 hónap lehet, további 4 hónapos támogatás nélküli továbbfoglalkoztatási kötelezettség előírása mellett. (Amennyiben a támogatás nem 8+4=12 hónapra kerül megállapításra, akkor minden elemét arányosan csökkenteni kell.)

A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bér és szociális hozzájárulási adó legfeljebb 100%-a, s a támogatás mértéke havonta legfeljebb a minimálbér kétszerese és annak szociális hozzájárulási adója mértékéig terjedhet. 

Nem nyújtható támogatás az alábbi esetekben: 

  • mezőgazdasági termelőnek
  • a halászathoz, akvakultúrához 
  • az exporttal kapcsolatos tevékenységek 
  • teherszállító járművek megvásárlására a kereskedelmi fuvarozás terén működő vállalkozásnak
  • ha a vállalkozás átlépte a de minimis keretét
  • nem rendezett munkaügyi kapcsolatok esetén
  • ha a vállalkozás jogerős végzéssel elrendelt csőd, felszámolási, végelszámolási vagy egyéb – megszüntetésre irányuló, jogszabályban meghatározott – eljárás alatt áll 
  • köztartozás esetén
  • nem minősül átlátható szervezetnek
  • nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak

A kérelmeket a foglalkoztatást megelőzően a munkaerő-piaci program célcsoportjába tartozó személy lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes kerületi hivatal foglalkoztatási osztályára kell benyújtani. A kerületi hivatal a támogatásáról mérlegelési jogkörben dönt. 

Pályázat kódja: VEKOP 8.1.1-15-2015-00001

Forrás: munka.hu