×

Figyelmeztető üzenet

This form is improperly configured. Contact the administrator.

Munkahelyteremtés 2012-ben

Április 16-tól megnyílik az Új Széchenyi Terven (ÚSZT) belül a mikro-, kis és középvállalkozások munkahelyteremtési képességének támogatása című pályázat.

Geldmárk András, 2012. január 24.

Április 16-tól megnyílik az Új Széchenyi Terven (ÚSZT) belül a mikro-, kis és középvállalkozások munkahelyteremtési képességének támogatása című pályázat.

Ezzel az intézkedéssel a kormány megnyitja újabb nagy frontvonalát a munkanélküliség ellen, mert a regionális munkaügyi főfelügyelőségeknél elérhető munkahelyteremtés támogatás mellett az ÚSZT-n belül is bevezeti az újonnan felvett kollégák után járó bér- és járuléktámogatást.
Várhatóan könnyebb dolga lesz annak a munkáltatónak, aki az ÚSZT-n belül pályázik, mintha a munkaügyi főfelügyelőségeknél tenné, mert a felvett munkavállalónak nem kell regisztrált munkanélkülinek lennie, tehát bárkit felvehet képességei alapján. Bár a főfelügyelőségeknél magasabb a támogatás arány, a bruttó bér és járulékai után 60-90%-ot kap, aki hátrányos helyzetűt, vagy tartósan regisztrált munkanélkülit kíván alkalmazni.

Az Új Széchenyi Terven belül az alábbi feltételeket kell tudni a munkahelyteremtésről:
pályázatot nyújthatnak be azok a mikro- kis- és középvállalkozások, amelyek:
- rendelkeznek legalább 1 lezárt üzleti évvel (2011. január 1. előtt jöttek létre)
- 2011-ben minimum 1 fős volt a statisztikai létszámuk

Nem indulhatnak az alábbi iparágakból pályázók:
turisztikai attrakció, szálláshely, szintetikus-szálipar, közúti-, vasúti, vízi-, légi és tengeri szállítási ágazat.

Területi korlátozás: csak Közép-Magyarország területéről nem indulhat vállalkozás (ennek oka, a pozitív foglalkoztatási arány szemben a többi régióval).

További korlátozások:
- minimum egy teljes lezárt üzleti évvel kell rendelkezni
- a nettó árbevétel előző évi összegét nem haladhatja meg a pályázat összege

Továbbfoglalkoztatás: vállalni kell, hogy a projekt fizikai befejezési évét közvetlenül követő 2 üzleti évben az éves átlagos statisztikai létszámának átlagos értéke nem csökkenhet a
bázislétszám (2011 éves átlagos statisztikai állományi létszáma) alá.

A pályázónak legalább egy új munkahely teremtését kell vállalnia a projekt keretében, továbbá vállalnia kell, hogy a támogatott új munkahelyet/munkahelyeket a bázislétszámhoz (megtartott munkahelyek száma) képest nettó növekményként a kötelező fenntartási időszak alatt fenntartja.

Elszámolható költségek: az újonnan felvett munkavállalók alapbére és járulékai az első 12 hónapra.
Az elnyerhető támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 50%-a, minimum 1 millió Ft, maximum 10 millió Ft.