vendéglátóhely

Ősztől 300 milliárd forint támogatás vendéglátóknak

A Kisfaludy program mintájára indítana ősszel új pályázati konstrukciót vendéglátóhelyek támogatására a magyar kormány.

Lovász-Koszta Erika, 2018. április 25.

A pályázati csomag vendéglátóhelyek számára teszi lehetővé a konyhatechnológiai és gépészeti fejlesztéseket, a támogatás önerő nélkül is elérhető, kedvezményes hitel segítségével. A támogatás intenzitása várhatóan 50%-os lesz - tudta meg a Világgazdaság.

A lap kiemeli, hogy az ősszel útjára indított Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció keretében a célcsoport 86%-a pályázott, 1342 pályázat érkezett be, ebből 859 panzió létesítésére és fejlesztésére.

A Kisfaludy Program egy, a magyar kormány által létrehozott, 2030-ig tartó ernyőprogram, melynek kiemelt célterülete a turisztika fellendítése a vidéki Magyarországon.

A konstrukció keretein belül hozzávetőlegesen 300 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg, összköltségéből 150 milliárd forint finanszírozását a kormány 2030-ig hazai költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás formájában biztosítja.

Eddig panziók fejlesztésére volt nyitva országosan a támogatási lehetőség, illetve három kiemelt turisztikai térségben - Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség, Balaton és Sopron-Fertő -  volt kiírva pályázat szállodafejlesztésre és új szálláshely létesítésére.