Kerékpár beszerzése pályázattal

Tisztelt Pályázatíró!

Vállalkozásaim az NFA pályázaton indulnának. A cégek, igaz, budapestiek, de eszközbeszerzést szeretnének kerékpárokra, melynek beszerzés értéke 20-30 millió lenne. Ha indulhatunk, akkor hány főt kell alkalmaznunk?

A munkahelyteremtés nem gond, de eszközbeszerzés címen lehet kerékpárra is támogatást kérni? (Egyébként kerékpárkölcsönzés projektben gondolkodunk).

Válasz:

Kerékpárra nem lehet támogatást kérni az NFA-KKV-2019 pályázaton, mert "gördülő eszköz".

Az ÁÚF szerint:

Szállító berendezések (gördülő eszközök): A támogatás keretében nem számolható el semmilyen telephelyen kívül használatos és (személy- vagy teher) szállítás célját szolgáló eszköz. A pályázat szempontjából a tárolótéri anyagmozgató eszközök, így pl. a targoncák, állványkiszolgáló gépek, szállítópályák, egyéb anyagmozgató gépek bekerülési értéke elszámolható, amennyiben a pályázó a telephelyen belüli használatról írásban nyilatkozik.

A kölcsönzés mint tevékenység csak tovább nehezítette volna a helyzetet, mert a Felhívás szerint Szerződésszegésnek minősül, ha a támogatásból beszerzett eszközöket a támogató hozzájárulása nélkül elidegeníti, bérbe adja, apportálja vagy megterheli. (Tehát csak a Kormányhivatal előzetes jóváhagyásával lehet bérbeadni eszközt.)

De minimis jogcímen történő igénylés esetén akár 75 % támogatás is elérhető lehet Bp-en, de ehhez elég sok embert kell felvenni. Pl. 25 MFt nettó költség esetén 18,75 MFt támogatás lehetséges, melyhez 8 fő regisztrált álláskeresőt kell felvenni (2,4 MFt/fő). Más kérdés, hogy Bp-en valószínűleg nehezebb is hozzáférni a támogatáshoz, mert ugyan nem publikus a forrás-elosztás az egyes Kormányhivatalok között, de a régió fejlettsége miatt biztos, hogy jóval kevesebb forrást kapnak a vidékiekhez képest.