×

Figyelmeztető üzenet

This form is improperly configured. Contact the administrator.
Induló vállalkozás

Induló vállalkozás lehetőségei: hitel és pályázat

Magyarországon jelenleg egyetlen elérhető hitelkonstrukció, a Kombinált Mikrohitel létezik induló vállalkozások számára (induló vagy kezdő vállalkozásnak számít az a cég, amelynek még nincs egy teljes pénzügyileg lezárt éve).

Geldmárk András, 2012. március 7.

Magyarországon jelenleg egyetlen elérhető hitelkonstrukció, a Kombinált Mikrohitel létezik induló vállalkozások számára (induló vagy kezdő vállalkozásnak számít az a cég, amelynek még nincs egy teljes pénzügyileg lezárt éve).

Az induló cégeken kívül azon vállalkozások is igénybe tudják venni ezt az Európai Unió által támogatott mikrohitelt, melyek egyébként nem alkalmasak más - hagyományos - banki hitelek finanszírozására.

Hitelminősítés

A hitelminősítés folyamata minden esetben változó, de általánosságban elmondható, hogy először a kérelmező tevékenységét, illetve a szektort minősítik mint kockázati tényezőt. Ezt követően megnézik az árbevételt, a költségek összetételét, az adózott és az adózás előtti eredményt, a cash flow-t, az értékcsökkenési leírást stb. Egyes esetekben készítenek beszállító-vevő analízist is. Ezek mellett ugyanekkora súllyal szerepel az ingatlanfedezet vagy egyéb más fedezet ( gép, berendezés, készlet, készpénz, banki garancia), természetesen ha fedezetes hitelről beszélünk.
A Kombinált Mikrohitel esetében ezek a minősítési szempontok nem esnek akkora súllyal a latba, mert elsődlegesen az Európai Uniós pályázatban foglalt kritériumoknak kell megfelelnie a vállalkozásnak. Ha a pályázat szempontjából a cég finanszírozható (vissza nem térítendő támogatás formájában), szinte biztosan jogosult a hitel (a visszatérítendő támogatás) igénybevételére is. A hitelintézet ekkor már csak a hitel mértékét állapítja meg a felajánlott tehermentes ingatlan alapján.

A vissza nem térítendő támogatás és a hitel folyósítása

A vissza nem térítendő támogatás és a hitel folyósításánál is gyakori kérdés szokott lenni az időpont. Vagyis, hogy az elnyert összeget mikor folyósítja a hitelintézet, illetve a pályázatoknál a MAG Zrt.

Első lépésben a hitelkérelmet és a pályázatot együtt kell benyújtani.
Ezt követően elbírálják a pályázatot és a hitelkérelmet együttesen. Ha nyert a pályázat (és a hitelkérelem), postai úton értesítést kap a pályázó a nyerés tényéről, illetve megkapja a pályázat megkezdéséhez szükséges Támogatási Szerződést.

Második lépésben ezt az okiratot kell eljuttatni a hitelintézet részére, akik a befogadás után - akár a projekt megkezdése előtt - folyósítják a cég bankszámlájára a hitel összegét.

Harmadik lépés: Az önerővel (ami lehet akár önerőhitel is) kiegészített hitellel megvásárolható az eszköz, az ingatlan, vagy megkezdhető a beruházás (telephelyfejlesztés, ingatlan felújítás stb.). A vissza nem térítendő támogatás lehívásához negyedik lépésben be kell nyújtani a MAG Zrt. felé az elszámolást: azaz a számlát/számlákat, a Kifizetési Kérelmet és a Záró Projekt Előrehaladási Jelentést. Az elszámolás befogadásától számított 45 napon belül folyósítják a vissza nem térítendő támogatás részt.
A két támogatási rész mellé összesen 10% önerő szükséges.