Eszközbeszerzés pontszámítás

Hogyan lehet felkészülni eszközbeszerzés pályázatra?

Összeszedtük a tudnivalókat, mellyel biztos, hogy pályázatképes lesz!

Káposztás János, 2016. december 15.

Az európai uniós pályázatok egyre szigorúbb követelményeket támasztanak a pályázó vállalkozással szemben. Az alábbi összefoglaló minden pályázatnál fennáll kisebb-nagyobb mértékben:

A 2017. januárban induló eszközbeszerzés pályázat indulási feltételként szabja meg, hogy a pályázó vállalkozásnak el kell érnie minimum 50 pontot.

Ezt a pontszámot még lehet emelni a nyerési esélyek növelése végett; vagy ha jelenleg nem teljesíthető az 50 pont, nem zárul be a lehetőség, mert alkalmassá lehet tenni a vállalkozást pályázatra. 

A lenti szempontokból érdemes minél többet teljesíteni (figyelni a minimális árbevétel-növekedésre évenként; emelni a vállalkozás eszközállományát {akár apporttal is}; pozitívan tartani a mérleg szerinti eredményt). *A lenti szempontok közül értelemszerűen nem mindegyiknek kell egyszerre teljesülnie.

Ezeknek a szempontoknak a betartásával növelheti esélyeit, vagy teheti pályázatképessé vállalkozását:  

  1. Növekvő árbevétel: a 2013-as árbevételt min. 5 %-kal meghaladta a 2014-es vagy 2015-ös árbevétel VAGY a 2014-es árbevételt min. 5 %-kal  a 2015-ös vagy 2016-os árbevétel. 
  2. Árbevétel arányos beruházás. A beruházás költsége az árbevételhez képest a következő legyen: 15-45 % között a legjobb, de 45-70 % között is jó.
  3. Eszközarányos beruházási. A beruházás költségéhez képest a befektetett eszközök (tárgyi eszközök) optimális aránya: 40-70 %.
  4. Saját tőke arány. A beruházás költségéhez képest a saját tőke optimális aránya: 50-85 % (egyéni vállalkozóknál ez a szempont nem számít).
  5. Fiatal vagy női vállalkozó. Fiatal vállalkozónak minősül az a vállalkozás, mely részjegyeinek legalább 51%-a 35 év alatti személyek tulajdonában áll, és az ügyvezető személye (több ügyvezető esetén legalább az ügyvezetők egyike) is 35 év alatti fiatal.
    Női vállalkozásnak minősül az a vállalkozás, mely vállalkozás részjegyeinek legalább 51%-a női tulajdonban van, és az ügyvezető személye (több ügyvezető esetén legalább az ügyvezetők egyike) is nő.
  6. A beruházás szabad vállalkozási zóna területén valósul meg.
  7. Gyártó-feldolgozó tevékenység kerül fejlesztésre.