×

Figyelmeztető üzenet

This form is improperly configured. Contact the administrator.

Digitális átállás és precíziós fejlesztés üzleti terve

Mezőgazdasági digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatásánál az alábbi kérdéseket kell átgondolni és kidolgozni.

MATERal Csoport, 2023. január 2.

Általános üzleti terv

I. Ismertetni kell - számszerű adatokkal is – a beruházás keretében beszerzendő technológiák, gépek stb. funkcióját, műszaki paramétereit, típusát, egyéb lényeges jellemzőit, amelyek alkalmassá teszik a precíziós gazdálkodásra való felhasználását! Át kell tekinteni a projekt keretében beszerezni kívánt, a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat is.

II. Ki kell dolgozni, hogy a tervezett fejlesztés a precíziós gazdálkodás által hogyan befolyásolja a vállalkozás tevékenységéhez kapcsolódó környezeti terhelés csökkentését:

  • a talajkímélő művelésmód alkalmazása (szántás nélküli, mulcshagyó, direktvetéses stb.)
  • a talajállapot javító tevékenységek (szerves anyag kijuttatás: trágya, komposzt, zöldtrágya, engedéllyel mederiszap, tisztított szennyvíziszap és ezekből készült komposzt, meszező anyag, mikrobiológiai készítmények, talajkondicionálók alkalmazása)
  • a felhasznált peszticidek és termésnövelő anyagok mennyiségének csökkentése
  • a felhasznált öntözővíz mennyiségének csökkentése
  • felhasznált üzemanyag mennyiségének csökkentése a menetszámok optimalizálása révén

III. A fejlesztéssel elérni kívánt egyéb hatások (pl.versenytársakhoz való felzárkózás, új piacra való belépés, kapacitásbővítés, árbevétel-növelés, költség-csökkentés, technológiai szükségszerűség.

Üzemszintű digitalizációs terv

I. A fejlesztést követően milyen további lépéseket tervez a komplex (differenciált munkaműveletek, adatok magas fokú gyűjtése és elemzése, döntés előkészítő és támogató szoftverek alkalmazása, vállalatirányítási programok használata stb.) precíziós gazdálkodási rendszer elérése érdekében.

II. Hova szeretne eljutni az elkövetkező 5 éves, illetve 10 éves időintervallumban.

III. Miért tartja fontosnak a precíziós eszközök alkalmazását, illetve milyen előnyöket vár a precíziós eszközök alkalmazásától?

IV: A különböző technológiák alkalmazása nyomán keletkező adatok rendszeres és szisztematikus gyűjtése, tárolása, elemzése hogyan valósul meg a gazdaságában. Ismertetni kell az adatalapú döntés előkészítés és döntéshozatal folyamatát a saját gazdaság esetében.

V. Rendelkezik-e olyan szakképesítéssel, amely a precíziós (helyspecifikus) gazdálkodáshoz kapcsolódik (pl. precíziós gazdálkodási szakmérnöki/szaktanácsadói stb.) vagy tervez-e elvégezni ilyen jellegű képzést, vagy támogatná-e munkavállalója ilyen irányú képzését?