×

Figyelmeztető üzenet

This form is improperly configured. Contact the administrator.
Digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós fejlesztések

Új agrártámogatások és mezőgazdasági pályázatok 2023-2027-ben

A digitalizációra, precíziós gazdálkodásra való átállás rendkívül meghatározó lesz a következő évtizedben. Magyarország taktikai és stratégiai érdeke, hogy az agrárium szereplőit - a kisebb gazdaságokat éppúgy ideértve - érdekeltté tegye a klímaváltozás, az alacsony termelékenység, a nemzetközi konkurencia kihívásaira adott válaszban.

MATERal Csoport, 2023. március 1.

Az új 7 éves pályázati ciklusban még több vissza nem térítendő támogatást kapnak a gazdák az előző 7 évhez képest. Akár traktort, akár kombájnt is lehet vásárolni pályázati segítséggel, ám a „régi időkkel” ellentétben valami újnak a szolgálatába kell ezeket állítani. Ez az új: a digitális-precíziós átállás.

Így vegyen traktort

Az új pályázatokon 50% támogatási intenzitással lehet majd indulni, de akár 65%-os támogatás is elérhető lesz (fiatal gazdálkodóknak, biogazdálkodást folytatóknak).

A digitalizációra, precíziós gazdálkodásra való átállás rendkívül meghatározó lesz a következő évtizedben. Magyarország taktikai és stratégiai érdeke, hogy az agrárium szereplőit - a kisebb gazdaságokat éppúgy ideértve - érdekeltté tegye a klímaváltozás, az alacsony termelékenység, a nemzetközi konkurencia kihívásaira adott válaszban.

A precíziós gazdálkodás az, ami lehetőséget ad magának a gazdálkodónak is egy kiszámíthatóbb, tervezhetőbb, magas minőségű és hozamú, tehát nagyobb hozzáadott értékkel bíró, optimálisabb gazdálkodásra.

Az új világ adatalapú, azaz információ tárolásán és visszakereshetőségén alapszik. Nem vagyunk messze attól, hogy a földeken önvezető traktorok műveljék a talajt, melyek az előző évek termelésének hozamát, az elmúlt évek időjárási viszonyait figyelembe véve az aktuális időjárási viszonyokkal, táblavizsgálattal azonnali és tűpontos műtrágyázási, növényvédelmi stb. beavatkozási akciókat hajtanak végre, vagy a digitalizációt állatjóléti célok szolgálatába állítsák az állattartók.

A jövő itt van!

A megérzésen és szerencsén alapuló gazdaságot fokozatosan, akár egy éven belül át lehet állítani precíziós gazdálkodásra. Mi kell hozzá? Jó üzleti terv, mely kijelöli a beruházás céljait, elvárt eredményeit, finanszírozását.

Finanszírozza meg okosan!

A pénzügyi részt saját, hitel- vagy pályázati finanszírozással lehet megvalósítani.

Érdemes felkészíteni a gazdaságot/vállalkozást a pályázaton való indulásra, hiszen az 50 vagy (65) százalékos vissza nem térítendő támogatás komoly segítséget nyújt a fejlesztés megvalósításában.

Pályázati elvárás az üzleti terv benyújtása. Ennek a kidolgozása 1-2 hónapot vesz igénybe. Ha komolyabban érdekli a felkészülés, ebben a cikkben megtalálja az üzleti terv elkészítésének kérdéseit: Digitális átállás és precíziós fejlesztés üzleti terve.

Az üzleti terv a legnehezebb része a pályázatnak, ha ez rendelkezésre áll, onnan már könnyebb az út a pályázat benyújtásáig.

A következő lépésben a beszerzendő gépek árajánlatait kell beszerezni a kereskedőtől, illetve építés esetén a kivitelezőtől a kivitelezői árajánlatot, valamint az ehhez tartozó tervezési dokumentációt.

A digitalizációs pályázatban az alábbi tevékenységekre lehet pályázni

1. Helyspecifikus, illetve precíziós munkavégzésre alkalmas munkagépek beszerzése.
2. Termelés eredményességét javító infokommunikációs eszközök, berendezések, döntéstámogató eszközök, programok beszerzése.
3. Meglévő mezőgazdasági erőgépek és traktorok, munkagépek helyspecifikus művelésre alkalmassá tétele, berendezések és technológiák modernizálása,
4. Meglévő termesztő-berendezések (üveg-, fólia-, valamint gombaház) technológiai fejlesztéséhez kapcsolódóan eszközök, gépek beszerzése: abiotikus környezeti tényezők szabályozása, precíziós víz- és tápanyag utánpótlás kiépítése, LED-farming technológia alkalmazása.

A teljes pályázat elkészítése legalább 1-2 hónap, a pályázatok nyitva tartása ezzel szemben általában 1 hónap. Aki komolyan gondolja a pályázaton való indulást, komolyan is kell vennie, és előkészülni, mert hamarosan nyílnak a mezőgazdasági pályázatok.

Kritériumok

Legalább 1 fő statisztikai létszám. Min. 10 ezer EUR STÉ érték, min. 50 millió forintos projektigény.