Hitel vagy pályázat

Hitel vagy pályázat?

A kérdés látszólag értelmetlen, hiszen a hitelt vissza kell fizetni, a pályázati pénzt nem, hatalmas előnyük azonban mindenképpen a külső tőke beáramlása, ami profitot termel a vállalkozásnak.

Geldmárk András, 2016. szeptember 15.

Természetesen mindkettőnek van pozitív és negatív hozadéka. A választás attól is függ, hogy milyen meglevő anyagi forrásokkal rendelkezik, milyen beruházást szeretne végrehajtani egy cég.
A lehető legjobb és hosszú távon is megtérülő, kifizetődő döntés érdekében a finanszírozási lehetőségek közül minden vállalkozónak gondosan ki kell választania a számára legmegfelelőbbet.

Hitel előnyei 

Hitelhez jutni aránylag gyorsan lehet, az elbírálási idő jelentősen kevesebb, mint egy pályázat esetén, a beruházási cél pedig jóval szélesebb körű lehet, így a befektetési céllal igényelt hitel az első perctől pénzt termel a vállalkozásnak. 
Léteznek ráadásul önerő nélküli és/vagy szabad felhasználású hitelek, amelyek lehetővé teszik bármi, akár használt gépek beszerzését is (ez pályázat esetén nem lehetséges). 
További előnyöket jelent, hogy nem kell megküzdeni a bürokrácia sokrétűségével, a folyamat átláthatóbb, mivel kiszámítható a futamidő, kalkulálható a törlesztőrészlet, illetve nincs hely szerinti megkötés sem, mint sok pályázat esetében. 

Hitel hátrányai

Mindezek mellett azonban óhatatlanul néhány megkötés teszi megfontolandóvá egy hitel igénylését.
Általában valamilyen hitelfedezeti biztosítást kell kötni a hitelező intézménnyel, ekkor a hitelező zálogjogot szerez az adós valamely ingó vagy ingatlan tulajdonára. A fedezet nélküli hitel esetében a hitel visszafizetése személyes biztosítékokkal fedezett, a visszafizetésért az adós teljes vagyonával felel. 
Számolni kell azzal is, hogy a futamidő alatt a hitelösszeghez képest a törlesztő részletei nőnek (kamatok, költségek). Amennyiben a vállalkozás időközben rosszabb anyagi helyzetbe kerül, és nem tudja fizetni a törlesztőrészletet, a hitelező a felajánlott fedezete(ke)t értékesítheti. Előfordul az is, hogy a törlesztőktől mihamarabb szabadulni akaró vállalkozás egy összegben visszafizetné tartozását, de ezt nem teheti meg. Bár a deviza alapú hitelek esetében olykor alacsonyabb lehet a törlesztőrészlet, mint a forint alapúaknál, fontos tudni, hogy az árfolyam ingadozásából adódó különbözetet az adós fizeti. A hitelek futamidejéről nem árt tudni, hogy általában a rövid lejáratú hitelek magasabb kamatozásúak. 

Pályázat előnyei

A pályázatok vitathatatlan erőssége, hogy többsége vissza nem térítendő támogatást kínál. Hosszabb folyamatot és felkészülést igényel ugyan, de olyan többletforráshoz juthatnak így a vállalkozások, amely lehetővé teszi például a “megtakarított” tőke átcsoportosítását, kezdő vállalkozás esetén olyan kezdőtőkét kaphatnak, amit nem máshonnan kell elvonni.  
Segíti emellett a vállalkozás átláthatóságát, a pályázati anyag összeállítása során ugyanis részletesen végig kell gondolni, hol tart jelen pillanatban és mit szeretne elérni a cég: üzleti és pénzügyi tervet kell összeállítani, ami bár nem kis feladat, nagyon jól visszatükrözi, mennyire erős a vállalkozás, vagy éppen hol kell még fejlődnie. Ezt a lépést egyébként egyetlen vállalkozónak sem lenne szabad kihagynia, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a kezdő vállalkozások jelentős hányada 1-2 éven belül életképtelenné válik. Egy-egy pályázat életciklusa 3-5 év, és ezt végigkövetni vezetői tapasztalatnak is kiváló. Ma Magyarországon kevesen mondhatják el magukról kisvállalkozók, hogy több éves (figyelmet és tervezést igénylő) projektmenedzsmentet valósítottak meg. Egy megnyert pályázat pedig egyben különösen jó referencia a vállalkozásnak. 
A pályázatok pozitív hozadéka ezen túlmenően a nemzetgazdaságra tett hatása: az átláthatóság, nyomon követhetőség a gazdaság kifehérítését is szolgálja.

Pályázat hátrányai

A pályázati kiírásoknál nagyon szigorúak a feltételek: pontosan meg van határozva, hogy milyen vállalkozás milyen pályázaton indulhat, milyen költség számolható el, illetve kötött a tevékenység és a helyszín is (pl. általában csak új gépek beszerzésére lehet pályázni, megkezdett beruházás, forgóeszköz nem támogatható). A kiírásokon nehéz kiigazodni, ezért sok vállalkozónak külső segítséget kell igénybe vennie, ami többletköltséggel jár. 
A dokumentáció összeállítása ugyancsak felkészültséget és időt igényel (a cégvezető részéről is, még ha külső projektmenezser, pályázatíró is a felelőse a munkának), de egy pályázat sikeres elnyerése után sem dőlhet hátra a vállalkozó, mert ellenőrző hatóság felügyeli végig a megvalósítást, illetve szigorú számadást ír elő. Nem ritka a forráshiány miatt visszautasított pályázati anyag sem, így - bár a dokumentáció tökéletes - nem jut pénzhez a vállalkozás.

Egy biztos: a hitel is, a pályázat is kívülről jövő pénzügyi segítséget jelent egy cégnek. Ha egy vállalkozásnak gyors kölcsönre van szüksége, vagy nem talál a profiljának megfelelő pályázatot, illetve nem tudja/nem hajlandó vállalni ennek a feltételeit, az ezzel járó kötelező vállalásokat (átlag 3 év), akkor csak a hitel jöhet szóba. Amennyiben azonban a vállalkozás tevékenysége benne van a támogatható pályázati körben, illetve minden kritériumnak megfelel (földrajzi fekvés, létszám, tevékenység, stb.), ráadásul az idő sem szorítja, akkor mindenképp érdemes pályázaton indulnia, hiszen jó eséllyel nyerhet; nemcsak pénzt, de tapasztalatot és hírnevet.