×

Figyelmeztető üzenet

This form is improperly configured. Contact the administrator.

Társasház pályázat 2015

Otthon Melege Program

Társasházak energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” alprogram

Pályázat kódszáma: ZFR-TH/15

Káposztás János, 2015. január 8.

Otthon Melege Program

Társasházak energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” alprogram

Pályázat kódszáma: ZFR-TH/15

Rendelkezésre álló keretösszeg: bruttó 10.000.000.000 forint.

Kik pályázhatnak?

692 Gazdálkodási formakóddal rendelkező szervezetek – Társasházak
593 Gazdálkodási formakóddal rendelkező szervezetek – Lakásszövetkezetek

A pályázatokon való részvétel, és a Támogatási Szerződés megkötésének feltétele az összes tulajdoni hányadnak több mint 51%-ával rendelkező tulajdonostársak támogatása.

A pályázat keretén belül kizárólag több mint 4, de maximum 60 lakással rendelkező, 1946. után épült, de 2006. december 31. napjáig kiadott építési engedély alapján épült távfűtéssel, házközponti fűtéssel illetve lakásonként egyedi fűtéssel rendelkező lakóépületek tulajdonosi közösségei igényelhetnek támogatást.

Amennyiben egy épület/épületrész a beruházást megelőzően nem éri el a C minősítési osztályt, a beruházás befejezésével legalább a C minősítési osztályba sorolhatóvá kell válnia. Amennyiben egy épület/épületrész a beruházást megelőzően eléri a C minősítési osztályt, a beruházás megvalósításával legalább két minősítési osztállyal javulnia kell a besorolásának, illetve a fejlesztésnek kötelezően megújuló energia alkalmazásával kell megvalósulnia.

Támogatás mértéke
Az energetikai tanúsítvánnyal igazolt minden megtakarított CO2 kg/év-re:

  • 750 Ft Homlokzati nyílászárók cseréjét és Homlokzatok/Záró födémek hőszigetelését is megvalósító beruházások esetén;
  • 950 Ft Megújuló energia hasznosítást elősegítő beruházások esetén;
  • 450 Ft a fentiekbe nem tartozó beruházások esetén.

Fentieken túlmenően az egyedi fűtéssel rendelkező lakóépületek lakásonkénti kondenzációs gázkazáncseréjéhez további 150 000 Ft támogatás adható lakásonként. DE a pályázattal elnyerhető támogatás nem haladhatja meg az elszámolható költségek (támogatható munkák) maximum 50%-át.

Támogatható tevékenységek köre
A pályázatban energia-megtakarítást eredményező, komplex felújítást célzó beruházások támogathatóak.

  1. Szakértői, tervezői, eljárási, lebonyolítási költségek (energiatanúsítások készítésének költségei, műszaki leírás készítésének költségei, építési engedély, településképi véleményezési vagy bejelentési eljárás köteles beruházás esetén a szükséges tervdokumentáció összeállítása, tűzvédelmi dokumentáció és szakvélemény, villámvédelmi és érintésvédelmi dokumentáció, műszaki ellenőr költségei, gáz csatlakozó hálózat műszaki átadásával kapcsolatos költségek, tulajdoni lap kiváltásának költsége)
  2. Felújítási költségelemek - Csak abban az esetben lehet pályázatot benyújtani, ha a fejlesztéssel érintett épület/épületrész fűtési rendszerének helyiségenkénti szabályozása és mérése megoldott, vagy megvalósítása a fejlesztés tárgyát képezi. A támogatott munkaelemek teljes körű elvégzése kötelező, a támogatott beruházással egységesen felújított épületszerkezeteknek kell létrejönniük, úgy mint:Homlokzati nyílászárók energia-megtakarítást eredményező cseréje (nyílászárók felújítása nem támogatható)
  • hőszigeteléssel érintett összes homlokzati felületek,
  • teljes tető hő- és vízszigetelés
  • teljes fűtetlen pincefödém hőszigetelés,
  • teljes lakás, és közös fűtött helyiségek külső nyílászárócseréje,

A., Homlokzati nyílászárók energia-megtakarítást eredményező cseréje (nyílászárók felújítása nem támogatható)

  • Lakások külső oldali nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréje
  • A lépcsőházak és az egyéb közös fűtött helyiségek (pl. közös tárolók, stb.) külső nyílászáróinak energiatakarékos felújítása vagy cseréje 100%-ban, a lépcsőházak hő- és füstelvezetésének korszerűsítésével együtt.
  • Az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésével, melyet az adott homlokzati oldalon, egységes módon fel kell szerelni. Támogatható minden olyan beavatkozás, mely az épület nyári szoláris terhelését megfelelő mértékben csökkenti anélkül, hogy a téli sugárzási nyereség csökkenne (gépi hűtés, légkondicionáló berendezés beüzemelése nem támogatható).

​B., Homlokzatok és záró födémek hőszigetelése

  • Az épület valamennyi homlokzatának teljes hőszigetelése. Részleges homlokzati hőszigetelés csak abban az esetben támogatható, ha a projekt keretében hőszigeteléssel nem érintett részeket már korábban hőszigetelték, és megfelelnek a pályázatban előirt követelményeknek.
  • Az utolsó fűtött lakószint feletti födém teljes felületének (felső síkjának) hő- és vízszigetelése, ha az épület lapos tetős szerkezetű. Magastető esetén az utolsó fűtött lakószint feletti zárófödém teljes felületének (felső síkjának) hőszigetelése
  • Beépített tetőtér esetén a beépítést határoló szerkezet hőszigetelése, amennyiben a határoló szerkezet nem felel meg a jelenleg hatályos TNM rendeletnek, valamint a belügyminiszter 20/2014. (III. 7.) BM rendeletében hozott módosításnak.
  • Az első fűtött lakószint alatti födém alsó síkjának hőszigetelése, amennyiben az első fűtött lakószint alatti födém fűtetlen helyiséggel (például pince, garázs stb.) vagy külső térrel (árkád) érintkezik. Árkád esetén a felület külső szigetelése a külső hőszigeteléssel együtt kötelezően megvalósítandó.

C., Épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, energia-megtakarítást eredményező felújítása

  • 1. Távfűtéssel illetve házközponti fűtéssel ellátott ingatlanok: kizárólag a társasház vagy lakásszövetkezet tulajdonában lévő rendszerek (primer oldal), illetve ezen rendszerek részét képező magántulajdonban lévő berendezések (szekunder oldal) felújítása, cseréje támogatható.
  • 1.2 Kötelezően elvégzendő korszerűsítések (amennyiben nem kialakított):
  1. az épület hőfogyasztásának szabályozását és mérését biztosító berendezések – strangszabályozók és központi hőmennyiségmérők – felszerelése;
  2. a lakások hőleadóinak egyedi szabályozását és mérését biztosító berendezések – termosztatikus szelepek, költségosztók vagy hőmennyiségmérők – felszerelése;
  3. a használati melegvíz fogyasztásának lakásonkénti egyedi mérését lehetővé tevő mérőórák felszerelése;
  4. a csőrendszer egycsöves rendszerről kétcsöves rendszerűvé, vagy legalább átkötő szakaszossá történő átalakítása;
  5. a gépészeti aknafalak megfelelővé tétele, lezárása, az aknák szintenkénti szakaszolása, amennyiben az elvégzendő munkák épületgépészeti aknában futó vezetéketeket érintenek.
  • 1.3 Nem kötelezően elvégzendő, de támogatható korszerűsítések:
  1. fűtési és/vagy használati melegvíz ellátó rendszerek felújítása, ezen belül a hőleadók cseréje, kazánok cseréje, a csőrendszer felújítása;
  2. központi szellőző rendszer kialakítása/felújítása kizárólag hővisszanyerő berendezés alkalmazása esetén.

Egyedi fűtéssel rendelkező lakások kialakítása, valamint távhőrendszerről való leváláshoz kapcsolódó gépészeti korszerűsítések nem támogathatóak.

  • 2. Egyedi fűtéssel rendelkező ingatlanok
  • 2.1 A pályázat keretében minden olyan magántulajdonban lévő fűtési / fűtési-és használati melegvíz rendszer hőtermelő berendezés cseréjével összefüggő tevékenység támogatható, melynek széndioxid-kibocsátás csökkentése számítható, illetve energia-megtakarítást eredményező hatása energetikai számítással és energetikai tanúsítással igazolható:
  1. A fűtési / fűtési-és használati melegvíz rendszer hőtermelő berendezés cseréje új kondenzációs gázkazán beépítéssel;
  2. Gáz konvektor berendezések, Elektromos kazánok cseréje;
  3. Használati melegvíz rendszer hőtermelő berendezés cseréje;
  4. Meglévő fűtési rendszer hőleadóinak és/vagy csőhálózatának kialakítása, korszerűsítése;
  5. Járulékos munkálatok (kéményátépítés, fűtési-és használati meleg víz ellátó rendszer átalakítás, vezérlés kialakítása)
  • 2.2 A pályázat keretében minden olyan, a társasház vagy lakásszövetkezet tulajdonában lévő rendszerek (primer oldal) felújítása, cseréje támogatható.
  • 2.2.1) Kötelezően elvégzendő korszerűsítések (amennyiben nem kialakított):
  1. az épület hőfogyasztásának szabályozását és mérését biztosító berendezések – strangszabályozók és központi hőmennyiségmérők – felszerelése;
  2. a használati melegvíz fogyasztásának lakásonkénti egyedi mérését lehetővé tevő mérőórák felszerelése;
  3. a csőrendszer egycsöves rendszerről kétcsöves rendszerűvé, vagy legalább átkötő szakaszossá történő átalakítása;
  4. a gépészeti aknafalak megfelelővé tétele, lezárása, az aknák szintenkénti szakaszolása, amennyiben az elvégzendő munkák épületgépészeti aknában futó vezetéketeket érintenek.
  • 2.2.2) Nem kötelezően elvégzendő, de támogatható korszerűsítések:
  1. fűtési és/vagy használati melegvíz ellátó rendszerek felújítása, ezen belül a kazánok cseréje, a csőrendszer felújítása;
  2. központi szellőző rendszer kialakítása/felújítása kizárólag hővisszanyerő berendezés alkalmazása esetén.

Távhő rendszerre való csatlakozás feltételeinek megteremtése illetve házközponti fűtés kialakításához kapcsolódó gépészeti korszerűsítések támogathatóak.

D, A megújuló energiafelhasználás kialakítása vagy növelése

  • Házközponti fűtéssel rendelkező épületek esetében támogatható megújuló energiát hasznosító rendszerek kiépítése, mint a meglévő fűtési és /vagy HMV rendszert kiegészítő alábbi elemek:
  1. napkollektoros rendszer telepítése (melegvíz előállítás céljából);
  2. napelemes rendszer telepítése (áramtermelés céljából);
  3. hőszivattyús rendszer telepítése;
  4. brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése.
  • Távfűtéssel rendelkező épületek esetében támogatható megújuló energiát hasznosító rendszerek kiépítése, mint a meglévő HMV rendszert kiegészítő, illetve elektromos hálózathoz csatlakozó alábbi elemek:
  1. napkollektoros rendszer telepítése (melegvíz előállítás céljából);
  2. napelemes rendszer telepítése (áramtermelés céljából).
  • Egyedi fűtéssel rendelkező ingatlanok esetében támogatható megújuló energiát hasznosító rendszerek kiépítése, mint a meglévő fűtési és /vagy HMV rendszert kiegészítő alábbi elemek:
  1. napkollektoros rendszer telepítése (melegvíz előállítás céljából);
  2. napelemes rendszer telepítése (áramtermelés céljából).

A megújuló energiafelhasználás kialakítása és növelése esetén a primer energiaszolgáltatói vélemény benyújtása szükséges.

Nem elszámolható költségek köre

Nem számolhatók el azok a költségek, amelyek a pályázati cél megvalósításával nincsenek közvetlen kapcsolatban, továbbá nem szolgálnak energia-megtakarítást:

  • energia-megtakarítást nem eredményező felújítási munkálatainak költségei;
  • a pályázat elkészítéséhez kapcsolódó ráfordításoknak költségei (pl.: pályázatírás, a támogatáshoz szükséges dokumentumok sokszorosításának költségei, stb.);
  • szállítási díj; kiszállási díj; területfoglalási díj; raklap bérleti díj;
  • raktározási költségek;
  • ideiglenes mellékhelységekhez, és melléképületekhez kapcsolódó költségek;
  • törmelék, sitt elszállítása, konténer bérlése;
  • organizációs költségek (fa kivágás, gallyazás, föld- és sziklamunka);
  • átépítés, átalakítás, bővítés költségei.
  • szúnyogháló; belső ablakpárkány, könyöklő beépítése, cseréje;
  • beltéri nyílászárók (két fűtött helyiség közötti nyílászárók);
  • belső fűtött terek közötti falak hőszigetelése, ezeken elhelyezkedő nyílászárók cseréje, felújítása, erkélyek, loggiák beüvegezése, beépítése nem támogatható;
  • tüzelőanyag tárolására szolgáló tároló és/vagy egyéb különálló építmény felújítása;
  • új erkélykorlát felszerelése, beüvegezése, erkélyek renoválási munkái (rozsdamentesítés, festés, újraüvegezés, járólapozás);
  • új antenna elhelyezése; reklámtábla elhelyezése;
  • új kémény elhelyezése (kivéve új kéményes hőtermelő berendezések beépítésénél);
  • magastető esetén tetőcsere, tetőfedő anyagok költsége;
  • beépítetlen padlástér esetén a tető síkjában történő szigetelés;
  • beépített tetőtér esetén a tartószerkezet érintő munkák, belső, külső új burkoló anyagok költségei;
  • szigeteletlen lábazat festése, felújítása;
  • belső határoló szerkezetek festése, mázolása.

Nem nyújtható támogatás:

  • megkezdett beruházáshoz
  • olyan épület korszerűsítéséhez, melynek állékonysági problémája van.

Nem nyújthat be pályázatot az a pályázó, amely:

  • lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adó- vagy adók módjára behajtható köztartozással bír, kivéve, ha az adóhatóság számára fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett,
  • a pályázat benyújtását megelőző 10 évben a pályázatban jelölt műszaki tartalommal pályázaton és a beruházás helyeként megjelölt ingatlan vonatkozásában támogatást nyert el.

Pályázatot benyújtani 2015. március 9. napjától a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehetséges.

A pályázati konstrukció nem engedélyezi előleg felvételét. Az állami támogatás az elszámolási dokumentáció elfogadását követő finanszírozással, a beruházás teljes megvalósulását követően kerül kifizetésre.

A vissza nem térítendő állami támogatás 2 részletben kerül folyósításra. A támogatás 95%-a egy összegben kerül folyósításra az elszámolás elfogadását követően, a fennmaradó 5% pedig letétbe kerül a társasháznál, melyhez a 3 éves monitoring időszakot követően, a Támogatási Szerződésben előrevetített energiamegtakarítások elérése esetén juthat hozzá a Kedvezményezett.

Beruházás fenntartása

A beruházásnak az üzembe helyezést (a megvalósítás befejezését) követően 10 évig fenn kell maradnia. Fenntartási időszak kezdete: a beruházás befejezése, a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírásának, az üzembe helyezésnek a napja.