×

Hibaüzenet

Warning: Invalid argument supplied for foreach() element_children() függvényben (/materal/includes/common.inc 6594 sor).
Pályázat elektromos autók beszerzésére

Pályázat elektromos autók beszerzésére

Egyre több hírt olvasni arról, hogy nyugati országok kevesebb mint 10 év alatt teljesen betiltanák a benzin- és gázüzemű autók forgalmazását.

Geldmárk András, 2016. október 18.

Norvégia 2025-től tervezi ezt megtenni, Németország 2030-tól. Magyarországon is vannak erőfeszítések arra nézve, hogy felpörögjön a villanyautók piaca.

A kormány nemrég két pályázatot is kiírt annak érdekében, hogy szítsa az érdeklődést a környezetbarát autók iránt, illetve megkönnyítse használhatóságukat.

Pályázat cégeknek, magánszemélyeknek

Idén 2, jövőre 3 milliárd forinttal tervezik támogatni a tisztán elektromos autók vásárlását. Az új járművek beszerzésére a vételár 21%-a, autónként maximum 1,5 millió forint vehető igénybe, a 15 millió forintnál nem drágább autók esetében. A pályázatokat október 27-től lehet majd benyújtani, a pályázati kiírás elérhető kormany.hu oldalon.

Pályázat önkormányzatoknak

Valamivel korábban elektromos töltőállomások létesítésére is hirdetettek pályázatot önkormányzatok számára, hogy javuljon az e-autók infrastruktúrája, hiszen a mai napig is alapvető kérdés, hogy vajon ki merjen-e merészkedni a tulajdonos vidékre vagy hosszabb távra. Az önkormányzatok sem járnak rosszul a pályázattal, mert 100%-os támogatással valósíthatják meg a beruházásokat.

A pályázat rövid tudnivalói: a töltőállomás töltőtípusától függően maximum 1.380.000 Ft-ot, 2.476.000 Ft-ot, illetve 3.200.000 Ft-ot fordíthatnak darabonként a kivitelezésre. A pályázatot jelenleg olyan önkormányzatok vehetik igénybe, amelyek több mint 15 ezer fős lakossággal rendelkeznek, és a beruházást saját ingatlanukon valósítják meg.

Hol és hogyan lehet tölteni az autót?

Elektromos autót vásárolni Magyarországon még mindig kiváltságnak számít, arról nem is beszélve, hogy a feltöltésük sem túl egyszerű. Kevés a töltőállomás, a töltés pedig a hagyományos autókhoz képest rendkívül időigényes.

A jelenlegi 55 töltőállomás (ezeknek több mint fele Budapesten található) nem képes kiszolgálni a piacot, ezért többek között arról is született döntés, hogy az újonnan létesített parkolóhelyeket Magyarországon mindenhol (!) úgy kell ezentúl kialakítani, hogy 100 parkolóhely után legalább tízben elektromos gépjármű töltőállomás legyen kiépíthető a burkolat megbontása nélkül, a meglevő parkolóknál pedig minden 100-ból legalább kettőt elektromos töltővel kell ellátni. Már meglévő parkolók esetében 2017 január 1-ig kell egy töltőállomásnak kiépülnie, a másodiknak 2018 végéig. Térkép: (http://www.holtoltsek.hu/)

Tovább árnyalja a képet, hogy a villanyautók töltése több módon is történhet: (1) utcai gyorstöltőről, (2) villámtöltőről, illetve (3) otthoni töltőről.

Magyarországon az ELMŰ és az E-ON állított fel 22 kW-os, illetve 11-22 kW-os gyorstöltő oszlopokat, ahol előzetes regisztráció után ingyenesen tölthetők az autók, ez néhány órát is igénybe vehet. A villámtöltők (40kW-nál nagyobb kapacitású töltők) általában fél óra alatt 80%-ra fel tudják tölteni az autót, ezeknek a feladata azonban pusztán az, hogy segítsék a továbbhaladást. Otthonról, háztartási konnektorból 6-10 óra alatt töltődik fel az aksi, de ez a megoldás nem mindenki számára adott.

Jó tudni, hogy minden villanyautóhoz jár egy gyári töltő, ami a középkategóriás autók (pl. Nissan LEAF, BMW i3, Renault Zoe, Kia Soul) esetén többnyire 10 A-es teljesítménnyel képes tölteni az autó akkumulátorát. Töltőkről bővebben a villanyautosok.hu oldalon olvashat.

Milyen a hatótávolságuk?

Az elektromos autók hatótávolsága átlagosan 100-200 km között mozog, de ez nagyban függ egyebek mellett az akkumulátor teljesítményétől, hatékonyságától. A Tesla autói ennek a dupláját is tudják, ráadásként tervben van, hogy a Tesla Model S és Model X autóit ezentúl 100 kWh-os akkumulátorokkal szerelik fel, a hamarosan piacra kerülő új Tesla Model S limuzin, a P100D pedig így több mint 500 kilométeres hatótávolságot garantál.

Előnyei

A villanyautót vásárlók jelenleg több kedvezményben részesülnek: nincs cégautóadó, regisztrációs adó, átírási illeték, illetve ingyenes a parkolás Budapest egész területén valamint egyre több vidéki városban a nyilvános töltőoszlopoknál. A buszsáv használata azonban, bár sokan másképp tudják, nem megengedett, míg nem módosítják a KRESZ ide vonatkozó részét.