×

Figyelmeztető üzenet

This form is improperly configured. Contact the administrator.

Kertészeti gépbeszerzés 2015

A pályázat keretösszege:
10 MRD Ft, melynek legalább 50%-a kisértékű gépbeszerzésre fordítandó.

Káposztás János, 2015. május 17.

A pályázat keretösszege:
10 MRD Ft, melynek legalább 50%-a kisértékű gépbeszerzésre fordítandó.

A támogatási mértéke
Az elszámolható költség 35%-a. Kivéve - ha az ügyfél lakóhelye vagy székhelye hátrányos helyzetű településen van: 45% vagy ha az ügyfél fiatal mezőgazdasági termelő: 45%.

Kisértékű és nagyértékű beszerzés
Kisértékű gépbeszerzésről beszélünk, ha az elszámolható kiadás legfeljebb 35 000 000 Ft.
Nagyértékű az eszközbeszerzés, ha az elszámolható kiadás legfeljebb 140 000 000 Ft.

Ki pályázhat?
Jogosult az a mezőgazdasági termelő, aki

  • TEÁOR 01.1, 01.2, 01.3 vagy 01.5 alágazatba tartozó tevékenységet végez és
  • akinek a kertészeti tevékenységet meghatározó standard fedezeti hozzájárulás (SFH) kódok alapján számított üzemmérete a támogatási kérelem benyújtási évében számított adatok alapján a 4 EUME kertészeti üzemméretet meghaladja. A 2014. évi 4 EUME kertészeti üzemméretet a 2014. évben benyújtott egységes területalapú támogatási kérelemben megjelölt hasznosítási kódok (TERA kódok) adatainak és a területnagyságnak kell alátámasztania. Amennyiben 2015-ben van benyújtott egységes területalapú kérelme, és ez alapján alátámasztott a 4 EUME kertészeti üzemméret megléte, az is elfogadható. Ezek hiányában az illetékes MVH kormányhivatali igazolásával kell alátámasztani a 4 EUME kertészeti üzemméret meglétét.

Induló vállalkozás nagyértékű gépbeszerzésre támogatási kérelmet nem nyújthat be.
Induló vállalkozás támogatás igénybevételére csak akkor jogosult, ha a támogatási kérelem benyújtásával egyidejűleg tett nyilatkozatban vállalja, hogy a 2. mellékletben szereplő kertészeti tevékenységhez kapcsolódó SFH kódok alapján számított kertészeti üzemmérete legkésőbb 2015. október 5-ig eléri a 4 EUME üzemméretet, amelyet köteles 5 évig fenntartani. A kertészeti üzemméret a 2015. évi TERA adatok, illetve a kormányhivatali igazolás alapján kerül megállapításra.

Elszámolható költségek
Támogatás a vonatkozó kertészeti gépkatalógusban szereplő gépek beszerzésére vehető igénybe.
Kizárólag olyan kertészeti traktorok támogathatóak, melyeknek forgalmi engedély szerinti
teljesítménye legfeljebb 75 kW.

Beruházás időtartama
A beruházás saját felelősségre megkezdhető a rendelet hatálybalépésének időpontjától. A beruházást 2015. szeptember 21-ig kell megvalósítani. A kedvezményezett köteles 2015. október 5-ig kifizetési kérelmet benyújtani.

Fenntartási kötelezettség
Az üzemeltetési kötelezettség a támogatási határozat jogerőre emelkedésétől kezdődik, és a kifizetési határozat jogerőre emelkedésétől számított 5 évig áll fenn.