Napelem telepítése pályázattal irodaház esetén

×

Figyelmeztető üzenet

This form is improperly configured. Contact the administrator.

Tisztelt Pályázatíró!

Sárospatak településen üzlethelyiségünk cégünk saját tulajdonában van egy irodaházban. Az ingatlan tetőterében található.

Az épületen lévő tető az üzletház közös tulajdona. A közös tetőre a napelem telepítése a tulajdonnal rendelkezők beleegyezésével, illetve a társasház közgyűlés általi többségi döntésével kivitelezhető.

Cégünk a villamosság tekintetében az üzletháztól független külön bekötéssel és mérőórával rendelkezik. Az gáz és a víz az üzletházzal közös bekötésre kapcsolódik. A napelem telepítésének legfontosabb célja lenne, hogy a közös gázfűtésről leválva önálló elektromos fűtésre álljunk át. A hatékony hőszigetelés céljából szeretnénk elvégezni a padló, a falak és a tető szükséges szigetelési munkálatait, 6 darab ablak cseréjét, a gipszkartonok hő- és hangszigeteltre cserélését. Továbbá szeretnénk két korszerű vizesblokkot kialakítani, illetve az elektromos padlófűtés kialakítása után a padlóburkolatot újra cserélni. Szükséges még a elektromos hálózat korszerűsítése, a lámpatestek energiatakarékosra cserélése, a bejárati ajtók hő- és hangszigetelt ajtókra cserélése.

Ha szükséges, akkor egy előzetes beleegyező nyilatkozatot is begyűjtünk a tulajdonosoktól, hogy biztos legyen a napelemek akadálytalan telepítése.

Válasz

Üdvözlöm, az a fontos, hogy a fejlesztéssel érintett helyrajzi számon a tulajdoni lap alapján nem lehet lakóház, lakóépület.

Pályázati szempontból bonyolult a helyzet. Energetikust kell megkérdezni arról, hogy a leírtak alapján elkészíthető-e épületenergetikai tanúsítvány a fejlesztéssel érintett üzletre (én úgy tudom, hogy igen, de az energetikus tud erről szakvéleményt adni).

A helyszínen nem valósulhat meg lakás/lakhatás célú fejlesztés és a napelemes rendszer kizárólag a támogatást igénylő saját energetikai rendszerét láthatja el.

A leírt tevékenységek egyébként valóban épületenergetikai pályázatban lehetnének elszámolhatóak, ha jön ilyen pályázati felhívás (szigetelés viszont csak fűtött és fűtetlen tér között lehet elszámolható, tehát belső gipszkarton nem, ill.vizesblokk kialakítása, szerelvényezése sem támogatható, mert nem energetikai beruházás). A leendő felhívás ismeretében lehet konkrétabban megnézni a projektet, de egy energetikus véleménye is fontos a tanúsítványok elkészíthetősége vonatkozásában.