×

Figyelmeztető üzenet

This form is improperly configured. Contact the administrator.
Integritás Hatóság

Integritás Hatóság

Pályázati csalások anonim bejelentése. 2022. november végén alakult meg az Integritás Hatóság Magyarországon. A hatóság célja a magyarországi pályázati és közbeszerzési projektek ellenőrzése, a csalások visszaszorítása. A hatóság abban az esetben indít eljárást, amennyiben a rendőrség, vagy az ügyészség tétlen marad egy-egy korrupciógyanús esetet illetően.

Geldmárk András, 2023. szeptember 12.

2010-es fennállásunk óta a MATERal is szerves része a pályázati, közbeszerzési szektornak, így számtalan kisebb korrupciógyanús ötlettel, üggyel keresték már meg irodánkat az elmúlt évtizedben. Arra, hogy miért kisebb ügyek voltak ezek, majd még visszatérünk.

Mit értünk korrupciógyanús ügy alatt?

  • Szinte mindennapos a túlszámlázási kísérlet a pályázatoknál. A 2010-es években még zavarban voltak azok a cégvezetők, akik a túlszámlázásról akartak egyeztetni (halkan, csak személyesen kommunikáltak róla). A húszas évekre már nyíltan, sokszor ismeretlenül, akár telefonon keresztül egyeztettek erről, hogyan is kéne csinálni okosban. Nem egyszer hallottuk, halljuk ma is: “hülye, aki nem számláz túl”. 
  • Következő csoport a politikai kapcsolatokkal kufárkodók. Bőségesen találkoztunk olyan szervezőkkel, bennfenntes “projektmenedzserekkel”, akik (legtöbbször valótlan) politikai tőkéjüket árusítva ígérték, hogy átnyomnak egy-egy a pályázatot és az nyertes lesz. Számtalan céget vertek át így.
    Az érem másik oldala, hogy sok-sok cégvezetőnél is az első kérdések egyike: van-e politikai kapcsolatunk.
  • Az sem mindegy, hogy a projekt kivitelezésénél ki a beszállító. Szemmel látható jelentősége van a (“nem kapcsolt”) kapcsolt vállalkozások szövevényes, kéz kezet mos szisztémájának, amire úgy reagált eddig a magyarországi intézményrendszer, hogy a pályázó vállalkozásokkal szemben kőkemény bürokratikus követelményeket támaszt (3 árajánlat, piackutatás, a beszállító cég szerződéseinek ellenőrzése stb.). Ez mindenre jó, csak éppen arra nem, amire kitalálták. Aki ki akarja kerülni a rendszert és a közjót, az megteszi, aki normális cégként akar pályázni, annak megkeserítik az életét.

Lao-Ce mondta, ahol sok szabály és törvény van, ott elszaporodnak a rablók és a tolvajok.

Reméljük, hogy az Integritás Hatóság olyan felügyeleti szerv lesz, amely utána megy annak, aminek kell, kinyomozza, amit kell, és feljelentést tesz minden visszaéléssel szemben. 

Most itt a lehetőség! 

Mit tehet, ha hallott, látott korrupciógyanús ügyet? Megoldás: Integritás Hatóság

Anonim módon bejelentheti az Integritás Hatóság honlapján: jobb felső sarok, bejelentés gombra kattintással.

Az Integritás Hatóság nem fogja látni felhasználónevét vagy e-mail-címét. Minden egyes létrehozott bejelentéshez egy új, véletlenszerűen generált azonosítót és avatárt kap. 

Az IP-címét nem lehet lenyomozni. Az IP-címét minden alkalommal törlik, szervereiken nem tárolják. Az adatokat magas fokú, AES256 szabványú titkosítással védik.

A gazdasági kultúraváltás jobb országot hoz! Tegyen Ön is érte!