×

Figyelmeztető üzenet

This form is improperly configured. Contact the administrator.
Greenlight pályázat, Pályázatfigyelés Kft.

Greenlight pályázat, Pályázatfigyelés Kft. - egykutya

Több megkeresést kaptunk az elmúlt időszakban, hogy vissza nem térítendő támogatással kecsegtetnek cégeket. A célzott megkeresés csaknem minden esetben a Greenlight pályázat oldalára vezetnek, ami mögött a Pályázatfigyelés Kft. áll. Ezek nem EU-s pályázatok!

MATERal Csoport, 2023. augusztus 9.

Greenlight pályázat, Pályázatfigyelés Kft. 

Már több helyről jelezték partnereink, hogy e-mailben kapnak tájékoztatást olyan "pályázatokról", amelyben informatikai (laptop, számítógép, telefon) és egyéb eszközökre, valamint különböző szolgáltatásokra lehet támogatási kérelmet beadni. Több húron pengetik az ember idegrendszerét, az egyik, hogy az ügyfélszolgálatuk 90-es előjelű emelt díjas hívószám.

A megkeresések több helyről érkeznek, de mind ugyanahhoz a céghez vezetnek, a Pályázatfigyelés Kft.-hez. Hozzá tartozik a Greenlight pályázat és mostanában Mobiltender "márkanéven" futó képződmény.

Mivel jelenleg nagy a pályázati hiány, ezért a reménykedő vállalkozók szeretnék hinni, hogy jól járhatnak vele. 

A probléma ott van, hogy a pályázat, mint megnevezés/szó nem tartozik mintaoltalom alá, ezért bárki használhatja - ki lehet használni a szót, vissza lehet vele élni. 

Számunkra egy pályázat a következőt jelenti:

- transzparens és átlátható
- ellenőrizhető
- kontrollált, a folyamatot felügyeli egy független entitás (intézmény, bírálóbizottság stb.).
- a nyertesek névsora elérhető
Véleményünk szerint ezek egyike sem áll meg a Mobiltender / Greenlight pályázat / Xpertstudio pszeudo tevékenysége mögött. 

Ezek se nem EU-s, se nem állami pénzből kiírt pályázatok

Nem tisztünk megítélni, mennyire etikus ez a lehetőség, de pályázatnak semmiképp nem nevezhető, mert nem tudni sem azt, ki finanszírozza a támogatást (piramisjátékot?), sem pedig azt, milyen kritériumok alapján bírálják el a beérkező kérelmeket.

Nem egyenes a cég kommunikációja, nem tiszták a honlapon található szövegek sem. A meghirdetett termékek, szolgáltatások minden esetben „a "pályázat" feldolgozási díj teljesítését követően érhetők el".

A feltételek menüpontban pedig ez áll:

„A támogatott "pályázatok" összeállítását elsősorban az ügyvezető vagy az arra kijelölt alkalmazottak végzik, elsősorban a társaság számára meggyőző "pályázatokat" emeljük be, figyelembe véve a támogatható kontingenst!

Az érvénytelennek nyilvánított "pályázatok" nem vesznek rész a "pályázat" további részében, és átnézésükkel a társaság teljesítette a "pályázatkezelést". 

A "pályázatok" beérkezésével a pályázók között egyre nagyobb verseny alakul ki, így a többszörös túljelentkezés esetén megemelkedhet az elutasítások száma.

Mivel ez egy "pályázat", vagyis verseny az erőforrásainkért ezért elkerülhetetlen, hogy a pályázók jó része nem fog támogatást kapni!”

Más országban is próbálkoznak

A jelenségről több médium is cikkezett, és miután Romániában is megjelent a vállalkozókat célzó megkeresés, az Átlátszó Erdély több átfogó cikkben is foglalkozott az üggyel: az egyik Greenlight pályázatok a másik a Mobiltender és Varsányi Gergellyel foglalkozó cikkük.