×

Hibaüzenet

Warning: Invalid argument supplied for foreach() element_children() függvényben (/materal/includes/common.inc 6594 sor).
KKV Hitelprogram 0% kamattal

Amit az MFB vállalkozói hitelről tudni kell

2016-ban érdekes dolog történt a cégek finanszírozását illetően. 
A vállalkozói pályázatok között (tehát nem a bankoknál) megjelentek a hitelkonstrukciók, avagy a visszatérítendő támogatások.

Káposztás János, 2017. június 24.

A cégek eleinte idegenkedve fogadták jelenlétét a vissza nem térítendő támogatások között, de idővel felismerve előnyeit, az egyik legsikeresebb "pályázati" konstrukcióvá vált.

A hitelprogramoknak alapvetően két formájuk van: 
1. Hitelkonstrukció önmagában
2. Hitellel kombinált pályázat

1. 0%-os hitel

A GINOP pályázati operatív programon belül megjelent az MFB KKV Hitelprogram (hivatalos nevén: GINOP-8.3.1-16 Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Hitel), melyet kereskedő, szolgáltató cégek is el tudnak érni, és nem csak a pályázatokban túlpreferált gyártó cégek.

Előnye, hogy több mindenre igénybe lehet venni (pl. haszongépjárműre, forgóeszközre), valamint jóval kisebb az adminisztrációja és elenyésző a hozzá kapcsolódó kötelezettségvállalás. Ebből fakadóan ellenőrzésre sem kell számítania annak, aki ezen a pályázaton indul. 

Tavaly óta aztán többfajta variációja megjelent a hitelnek.
Szinte ugyanez a konstrukció elérhető már Pest megyében is (VEKOP-1.2.3-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében Hitelprogram), és további speciális területekre is igénybe lehet venni (energia, K+F+I, munkahelyteremtés beruházásokra).

2. Kombinált hitel

Az önmagban elérhető hitelek mellett egyre több olyan pályázat jelenik meg, melyek kötelezően kombináltak hitellel. Ezekben az esetekben a 30-45%-os vissza nem térítendő támogatást kiegészíti egy, legalább a vissza nem térítendő támogatás mértékét elérő hitelrész. 

Ilyen kombinált pályázatok a következők:

  • Telephelyfejlesztés, eszközbeszerzés (GINOP-1.2.3-8.3.4-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében)
  • Épületenergetika (GINOP-4.1.1-8.4.4-16 Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel)
  • Informatika (GINOP-3.2.2-8.2.4-16 Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása)

Ezeknél a konstrukcióknál a hitel kamata 2% szokott lenni